Ons verhaal

Oorspronkelijk komt dit innovatieve concept overgewaaid uit Frankrijk, waar men in 2011 begon te timmeren aan de weg onder de opvallende naam ‘La Ruche qui dit Oui!’. De eerste ‘Ruche’ (bijenkorf) opende er haar deuren in Toulouse. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1500 ‘Buurderijen’.
 

2015 – De eerste Nederlandstalige Buurderijen

Na enkele jaren en een twintigtal Buurderijen in Franstalig België, komt er een vast team in Brussel en wordt het project in Vlaanderen op poten gezet: het netwerk wordt « Boeren & Buren » gedoopt en de eerste « Buurderij » opent haar deuren in Mechelen op 10 juli 2015.

2016 – Nederland uit de startblokken

Al snel komen er ook verschillende aanvragen uit Nederland en openen we tijdens een gezellige winteravond in december de eerste Buurderij in Nederland, in De Ceuvel (Amsterdam Noord). In de twaalf maanden die hier op volgen, komen er een tiental Buurderijen bij.

2017 – Gestoofde gedachten en gebakken lucht

We bundelen allerhande verhalen uit en van buiten ons netwerk, over toffe partners die we in de kijker willen zetten, op onze kersverse blog ZIN!

2018 – Een nieuwe kapitein aan het roer

Na 8 jaar het Europese project in goede banen te leiden laat CEO en oprichter Marc-David Choukroun zijn plaats aan Grégoire de Tilly. We focussen verder op het uitbouwen van hét webplatform voor de korte keten.

2019 – WE ZETTEN ONZE MISSIE VOORT!

Wij zetten onze missie voort om lokaal toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Nieuwe producenten sluiten zich aan bij ons netwerk en overal in het land worden nieuwe Buurderijen geopend.

2020 – DE LOKALE KRACHT

De covid-19 crisis heeft ons allemaal getroffen in ons dagelijks leven. Velen hebben besloten om lokaal te consumeren en zich bij ons aan te sluiten. Wij zijn verheugd om al onze nieuwe Buren te verwelkomen, maar ook al onze nieuwe producenten en Buurderij-Verantwoordelijken.

2021 – DE KORTE KETEN STAAT STERK

In deze eerste maanden van het nieuwe jaar lijkt het alternatief van de korte keten steeds meer mensen te verleiden. Steeds meer Buren, producenten en Buurderij-Verantwoordelijken sluiten zich bij ons aan, allemaal in het besef dat gezond en duurzaam voedsel vandaag de dag essentieel is.

2022 – STERKER DAN OOIT, LOCAVOREN!

Door de oorlog in Oekraïne, de graanschuur van de wereld, is er een tekort aan bepaalde producten. De prijzen stijgen en er dreigt een voedselcrisis in Europa. Om een lang verhaal kort te maken, de lange ketens bewijzen niet betrouwbaar te zijn. De korte keten blijft het veilig en veerkrachtig alternatief, met respect voor het milieu en het werk van de producenten.